Over Theo

Theo van de Werff maakt beelden uit steen, schilderijen, keramische objecten en houtsnijwerken.

Sinds 1967 is Theo van de Werff (Gemert, 1950) actief bezig met beeld en vorm. Theo is autodidact: keramiek, beeldhouwen in hout en steen. Zijn interesse in creatieve uitingsvormen werd gewekt tijdens zijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Hij bekwaamde in het houtsnijden met objecten als maskers en totempalen. In deze beginperiode stond vooral de realistische mensfiguur centraal in zijn werk.

De jaren daarna ontwikkelde zijn stijl zich door ervaring en (kunsthistorisch) onderzoek. Het accent in zijn werk verschoof richting abstractie. De Roemeense beeldhouwer Brancusi werd het uitgangspunt, niet meer het menselijk lichaam. Theo van de Werff: “Tegenwoordig heeft elk beeld voor mij twee uitgangspunten: pure abstractie en zuiver realisme. Abstractie heeft voorrang. Het begin van elk beeld is een formeel concept dat geheel abstract zou kunnen worden uitgevoerd, maar door het realisme inspraak te geven ontstaat een boeiend samenspel. Door deze werkwijze moeten realisme en abstractie, tegenstrijdigheden als zij zijn, zich hoe dan ook met elkaar verzoenen.”

Sinds een tiental jaar maakt Van de Werff ook schilderijen. Deze kleurrijke composities zijn voor hem studies naar de eenvoud van vorm en kleur, en hebben daardoor een duidelijke invloed achtergelaten op zijn beeldhouwkunst. Theo van de Werff presenteerde de afgelopen jaren zijn werk o.a. bij Art Keukenhof in Lisse, Kunschouw te Schouwen-Duivenland , de Kennedytoren in Eindhoven en bij diverse galerie├źn in zowel binnen als buitenland.

Theo is werkzaam geweest als psychiatrisch verpleegkundige en als creatief therapeut, zowel beeldend als drama, bij GGZ Oost-Brabant regio Helmond. Tevens is hij als docent verbonden geweest aan het Gemerts Atelier. Momenteel werkt Theo als docent beeldhouwen bij Stichting 2FIT4 in Mierlo, en als docent bij Atelier500 in Veghel.